Uw advertentie hier
 

DGA mag maximaal € 500k lenen

Vanaf 2023 mogen DGA’s samen met hun partners (wanneer ze ten minste 5% aandelen van een vennootschap bezitten) nog maar maximaal € 500.000 lenen van de eigen vennootschap. Het kabinet wil zo middels dit wetsvoorstel het zogenoemde excessief lenen bij de eigen vennootschap ontmoedigen. Door de huidige coronacrisis zal het wetsvoorstel een jaar later ingaan dan was gepland: in 2023 in plaats van 2022.

Als er per einde van het jaar 2023 (en volgende) méér geleend is van de vennootschap, dan wordt dit meerdere belast als fictieve dividenduitkering. Hierover is straks 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd. In het conceptvoorstel was daarbij nog sprake van dubbele heffing. Als dividend werd uitgekeerd om de te hoge schuld af te lossen, dan was over die dividenduitkering ook 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd. In het huidige wetsvoorstel wordt deze dubbele heffing voorkomen.

Als al in een eerder jaar over een hoger saldo aan schulden inkomstenbelasting is betaald, dan geldt die hogere drempel ook voor volgende jaren. Oftewel, is de schuld in het eerste jaar € 1 miljoen, dan moet over € 500.000 belasting worden betaald. Bedraagt de schuld in het jaar erop € 2 miljoen, dan hoeft niet over € 1,5 miljoen maar enkel over de aangroei van € 1 miljoen belasting te worden betaald.

Naast de DGA en de partner zelf mogen ook bepaalde andere familieleden niet meer dan € 500.000 bij de vennootschap van de DGA lenen. Als zij wel meer hebben geleend, dan moet ook over dit meerdere 26,9% inkomstenbelasting worden betaald en wel door de DGA.

Uitzondering voor eigenwoningschuld

Het wetvoorstel geldt voor alle schulden die de DGA aangaat bij zijn eigen vennootschap. Echter, voor schulden voor de financiering van de eigen woning is een uitzondering gemaakt. Deze eigenwoningschulden tellen niet mee voor de € 500.000-drempel. Alle eigenwoningschulden die zijn aangegaan voor 31 december 2022 vallen onder deze uitzondering. Voor eigenwoningschulden bij de eigen vennootschap vanaf 2023 geldt de uitzondering alleen wanneer een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap.

Gevolgen voor u

De maatregel treedt per 1 januari 2023 in werking, maar wij raden aan om nu al uw huidige situatie te bekijken. Als de huidige schulden bij uw vennootschap te hoog zijn, is het verstandig om uw opties te inventariseren. Is aflossing of herfinanciering mogelijk? Vormt de schuld (deels) een eigenwoningschuld? Welke andere opties tot voorkoming van de heffing zijn er in uw specifieke situatie?

Mocht u hierover vragen hebben, neem dan vooral contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Martijn van der Kroon

C&B More

C&B More

mr. drs. Martijn van der Kroon


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.