Uw advertentie hier
 

ABN AMRO, Rabobank en ING hebben rekeningen, hypotheken, en beleggingsrekeningen van Nederlands Amerikaanse rekeninghouders geblokkeerd, opgezegd of geliquideerd omdat die belastingplichtig zouden zijn in de Verenigde Staten. Hoe kan dit worden opgelost?

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Deze ongewenste situatie is het gevolg van Amerikaanse wetgeving waar ook Nederlandse banken aan gebonden zijn. De betreffende Nederlanders zijn, doordat ze bijvoorbeeld in de VS geboren zijn of een Amerikaanse ouder hebben, zowel hier als in Amerika belastingplichtig en worden geraakt door de FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

Amerika is het enige ontwikkelde land ter wereld dat een belastingplicht heeft voor Amerikaanse burgers ongeacht waar ze wonen of werken.

Vraag Amerikaans fiscaal nummer aan!

Banken dienen het Amerikaanse fiscaal nummer (SSN) van de betreffende Nederlanders te kunnen overleggen. Veel mensen snappen de brieven niet en leggen die weg. Daarnaast heeft een grote groep het nummer niet en de aanvraag van zo’n nummer aanvragen duurt maanden. Echter met een bewijs van aanvraag kunnen blokkades snel ongedaan gemaakt worden.

Hoe ondersteunt u Nederlandse Amerikaanse cliënten?

U kunt als Nederlandse financiële professional uw Nederlandse Amerikaanse cliënten bijstaan in deze heikele situatie door ze tijdig te informeren en bij te staan met de Amerikaanse aangifte. 

De benodigde stukken ten behoeve van de aanvraag, die u verzamelt voor uw cliënten, dienen van een toelichting te worden voorzien. 

Er zijn ook, afhankelijk van de fiscale situatie, vaak aanpassingen nodig in de fiscale structuur van uw cliënt om aan te kunnen sluiten op de Amerikaanse belastingwetgeving.

Na ontvangst van het fiscaal nummer kan er een aangifte worden opgesteld eventueel met hulp van een Amerikaanse belastingexpert, afhankelijk van de complexiteit.

De Amerikaanse aangifte

Als uw cliënt nog nooit aangifte heeft gedaan kan deze een procedure gebruiken genaamd ‘de streamlined procedure’. Deze procedure is overzichtelijk en houdt in dat er tot 3 jaar terug aangifte wordt gedaan in Amerika en een verklaring wordt bijgesloten dat uw cliënt niet op de hoogte was. Er volgt dan ook geen boete voor het niet doen van eerdere aangiftes. Als er niet wordt opgezegd dient er jaarlijks aangifte worden gedaan.

Voor individuen die nooit aangifte hebben gedaan dienen er verschillende stukken te worden verzameld. Dit zijn alle aangifte-documenten tot 3 jaar terug met in ieder geval de jaaropgaaf, opgave inkomstenbelasting, jaarverslag, en inkomsten uit beleggingen. Daarnaast dient tot 6 jaar terug de bankrekeninggegevens te worden overlegd met het hoogste saldo gedurende het jaar, per rekening, per jaar. 

Opzeggen Amerikaanse nationaliteit

Indien uw cliënt zijn of haar nationaliteit wil opzeggen wordt tot 5 jaar terug aangifte gedaan.  Er worden tot 6 jaar terug de bankrekeninggegevens met het hoogste saldo gedurende het jaar, per rekening, per jaar, opgegeven. Tevens wordt er een formulier bijgesloten dat bevestigt dat uw cliënt aan zijn aangifteverplichting heeft voldaan in de periode voor zijn opzegging. Indien men opzegt zonder aangifte blijft de aangifteplicht van kracht tot het moment van opzegging. Het opzeggen is onomkeerbaar. 

Voorlichting voor Nederlandse fiscalisten

Wij hebben een informatiebrief voor u opgesteld die u aan uw cliënt kunt sturen. De informatiebrief is hier te lezen en te downloaden. Ons advies is om aan de hand van uw cliëntenbestand te inventariseren of uw Nederlandse cliënt (of diens familielid) ook een US person is. Tevens kunt u als financiële of juridische dienstverlener per e-mail een vraag sturen naar ons specialistenloket via: specialist@americansoverseas.org

Heeft u aanvullende vragen? Daarvoor kunt u ook vrijblijvend met mij contact opnemen.

7 Jul 20
Laatst gewijzigd: 7 Jul 20
kennis
Specialist: mr. Michael Littaur
Gratis direct te downloaden informatiebrief

Gratis direct te downloaden informatiebrief

Hierbij een gratis informatiebrief die u aan uw cliƫnt kunt sturen.


Ik ga akkoord met de disclaimer en privacy regels.

Financieel nieuws ontvangen? Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Michael Littaur


mr. Michael Littaur


Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.