Uw advertentie hier
 

Gebruikmaking van innovatiebox betekent afstel en geen uitstel van vennootschapsbelasting

Natuurlijk bestaat er nu de mogelijkheid om uitstel te krijgen voor alle aanslagen, dus ook voor een aanslag vennootschapsbelasting. Maar uitstel betekent nog geen afstel. De belasting zal toch een keer betaald moeten worden. Als een belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting gebruik kan maken van de innovatiebox, dan is afstel voor een gedeelte van de vennootschapsbelasting mogelijk.

Innovatieboxruling voor jaren waarin aanslag nog niet onherroepelijk is

Zolang een aanslag vennootschapsbelasting nog niet is opgelegd, of in ieder geval niet onherroepelijk is, dan kan dat boekjaar meegenomen worden in een innovatieboxruling. Als u een klant heeft, die onlangs een aanslag vennootschapsbelasting heeft ontvangen, dan kunt u een (pro forma) bezwaarschrift indienen. Uiteraard moet die klant in dat betreffende jaar aan de voorwaarden voor de toepassing van de innovatiebox voldoen. Het belangrijkste toegangsticket is een S&O verklaring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Innovatieboxtarief is verhoogd, maar levert nog altijd een korting op van 58,5%

Het klopt dat de innovatiebox soberder is geworden in de afgelopen jaren. In onze wettenbundel uit 2017 betekende de zinsnede in artikel 12b Wet op de vennootschapsbelasting, “voor 5/H gedeelte”, nog een vrijstelling van vennootschapsbelasting van 80%. In 2018 is het getal 5 veranderd in een 7, waardoor de vrijstelling neerkomt op 72%. Het getal 7 blijft tot en met dit jaar (2020) hetzelfde, maar zal vanaf 2021 verhoogd worden naar 9. Daarbij komt nog dat het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting vanaf 2021 verlaagd wordt van 25% naar 21,7%. Al met al doet deze breuk aan de berekening van het innovatieboxvoordeel geen goed.

Jaar

Breuk

Vrijstelling

2017

5/25

80%

2018

7/25

72%

2019

7/25

72%

2020

7/25

72%

2021

9/21,7

58,5%

Desalniettemin, een korting van 58,5% is strikt genomen zo slecht nog niet. De gemiddelde korting bij een dol dwaze dag, of een black Friday is lager. Wat ons betreft, is de innovatiebox dan ook nog lang niet passé. Sterker nog, het is de Covid-19 subsidie bij uitstek!

Complexiteit innovatieboxtraject neemt toe

Naast de versobering van de vrijstelling bemerken we nog iets anders. Wat we sinds het innovatiebox regime 2017 in de praktijk meemaken is, dat de Belastingdienst steeds strikter wordt in het proces om tot een overeenstemming te komen over de toepassing van de innovatiebox. Het is daarom belangrijk om een gedegen dossier op te bouwen om de bezwaren die de inspecteur uit, te kunnen pareren. Zo is een onderzoek naar het aggregatieniveau onderdeel geworden van het innovatieboxtraject. In het oude regime was daar misschien theoretisch wel, maar in de praktijk geen aandacht voor. Dit maakt het innovatieboxtraject een stuk complexer. Ook hebben sommige inspecteurs de neiging om sec naar het aantal WBSO-uren en de verhouding tussen dit aantal en het totaal aantal gewerkte uren binnen de onderneming te kijken. Die verhouding zou dan het toerekenbare percentage moeten zijn van de R&D-afdeling. Niets is minder waar, maar beargumenteert u maar eens waarom het dan toch echt hoger moet zijn. En zo zijn er nog wel een paar appels die u moet schillen, voordat er een deal op tafel ligt, waarmee u uw klant tevreden kunt maken. Dergelijke appels schillen wij dagelijks in onze praktijk, ook tijdens de coronacrisis

Mocht u een dossier onderhanden hebben dat zich leent voor een innovatieboxtraject en heeft u vragen hierover, neem dan gerust contact met mij op om eens vrijblijvend te sparren.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Pieter Visser

Vincer fiscaal adviseurs

Vincer fiscaal adviseurs

drs. Pieter Visser


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.