Uw advertentie hier
 

Hou het flexibel

Soms werk je meer, soms werk je minder voor je eigen vennootschap. De een vindt het plezierig een ‘vast loon’ te ontvangen uit de vennootschap, de ander wordt zenuwachtig als de omzet stagneert en er toch salaris opgenomen moet worden. Hier zijn oplossingen voor.

Kijk bij het opstellen van het arbeidscontract (als je 100% DGA bent, kan dat altijd) wat bij jou past. En mocht er iets gebeuren, waardoor het arbeidscontract niet meer passend is, stel dan (in overleg met je belastingadviseur) een ander arbeidscontract op en vergeet niet te notuleren (of leg anderszins vast) dat er nieuwe voorwaarden gelden.

Wat nog weleens wordt vergeten, is dat er arbeid verricht moet worden om voor gebruikelijk loon in aanmerking te komen. Mocht er sprake zijn van beperkte arbeid (immers: er moeten toch beleidsbeslissingen genomen worden of ad hoc-maatregelen in geval van de Corona-crisis), weet dan dat er een ondergrens is van € 5.000 aan loon. Wanneer het gebruikelijk loon maximaal € 5.000 op jaarbasis, dan hoeft er niets verloond te worden. Het loon moet dan wel op nihil worden vastgesteld. Voor alle duidelijkheid: je mag dus wel een jaarsalaris vaststellen van bijvoorbeeld € 3.000, maar deze wordt dan ook in de loonheffing betrokken.    

Hoe geld opnemen uit de vennootschap?

De verleiding is groot dat als de liquiditeit in privé er niet is en de vennootschap (hierna: BV) heeft wel banktegoeden staan, gelden opgenomen worden uit de BV. Ik zeg weleens voor de grap: de BV fungeert als pinautomaat. Anders dan bij de eenmanszaak, heeft de BV een aparte rechtspersoonlijkheid, die dus los staat van de DGA/privépersoon. Deze geeft bescherming, maar je moet dus ook met de BV zakelijk handelen, dus alsof er sprake is van een derde.

Als je gelden opneemt van de BV en hier hangt niet het etiket ‘loon’ of ‘dividend’ aan, creëer je een schuld aan de BV. Zoals bekend wordt op loon loonheffingen ingehouden en op dividend dividendbelasting. Door gelden op te nemen uit de BV, creëer je latente belastingschulden! Hier is zich niet iedereen bewust van, totdat de gelden niet meer terugbetaald kunnen worden aan de BV. Dan ontstaan er problemen, vaak resulterend in forse navorderingsaanslagen van de fiscus.

Heeft u (andere) fiscale vragen i.v.m. de corona-crisis?

Regelmatig heb ik overleg met mijn cliënten om dit soort problemen te voorkomen, juist ook in deze tijd. Er komen veel vragen op mij af over hoe nu om te gaan met het gebruikelijk loon.

Een andere belangrijke vraag in deze coronacrisis is welke kosten de werkgever onbelast mag vergoeden voor de inrichting van de  werkplek van werknemers die (verplicht) thuis (moeten) werken.

Wil je meer weten? Schroom niet om contact met mij te zoeken. Ik help je graag.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen

Helder in Belastingen

mr. Barbara Rijskamp


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.