Uw advertentie hier
 

Al jaren bestaat de mogelijkheid om een IB-onderneming (eenmanszaak, maatschaps- of firma-aandeel) met fiscaal terugwerkende kracht in een BV om te zetten. Bij een ruisende inbreng kan aan de intentieverklaring (of voorovereenkomst) maximaal 3 maanden terugwerkende kracht worden toegekend. Dat is wel zo praktisch, want dan kan het resultaat van de onderneming per 1 januari aan de BV worden toegerekend.

De voorwaarden voor 3 maanden terugwerkende kracht

De belangrijkste 3 voorwaarden hiervoor zijn:

  1. een getekende intentieverklaring binnen 3 maanden na het gewenste tijdstip van overgang. Vroeger diende deze intentieverklaring bij de Belastingdienst te worden geregistreerd. Dit is thans niet meer mogelijk. In plaats daarvan dient de intentieovereenkomst middels een geleideformulier aangetekend naar de Belastingdienst Heerlen te worden gezonden. In de praktijk wordt de intentieverklaring dan voor 1 april verzonden, waardoor terugwerkende kracht kan worden verleend per 1 januari;
  2. de inbreng van de onderneming in de BV komt binnen 9 maanden -in de praktijk voor 1 oktober- tot stand (let op wanneer het boekjaar afwijkt van het kalenderjaar);
  3. er dient op tijd een verzoek te worden ingediend. Ik adviseer dit verzoek in te dienen zodra de BV is opgericht, omdat het anders wellicht wordt vergeten.

Ook 3 maanden terugwerkende kracht bij inbreng werkzaamheid

De mogelijkheid bestaat dat een werkzaamheid (ROW) op dezelfde wijze met terugwerkende kracht in een BV ruisend wordt ingebracht. Denk daarbij aan neveninkomsten of een ter beschikking gesteld pand aan een 'eigen' BV (let op overdrachtsbelastingheffing!). Wellicht kunnen deze inkomsten voortaan beter worden belast tegen het gunstige vpb-tarief (16,5% in 2020 voor een winst tot € 200.000) in plaats van tegen het progressieve IB-tarief (tot 49,5% in 2020).

De goedkeuring van de Staatssecretaris over deze kwestie is te vinden in het Besluit van 16 september 2008, nr. CPP2008/1626M.

Kies voor intentieverklaring die zowel voorziet in een ruisende inbreng als een geruisloze inbreng

In de praktijk wordt dikwijls een intentieverklaring opgesteld, waarin de mogelijkheid wordt geboden om achteraf te kiezen voor een ruisende dan wel een geruisloze inbreng. Bij geruisloze inbreng is terugwerkende kracht mogelijk tot het begin van het boekjaar -meestal 1 januari-, mits de intentieverklaring binnen negen maanden na aanvang van dat boekjaar -meestal voor 1 oktober- conform de voorgeschreven regels naar de Belastingdienst is verzonden. De inbreng in de BV moet dan uiterlijk 31 maart in het jaar daarop plaatsvinden (zie verder de voorwaarden in het Besluit van 30 juni 2010, nr. DGB2010/3599M).

Is uw cliënt voornemens de onderneming om te zetten in BV-vorm, stuur dan voor 1 april a.s. de vereiste intentieverklaring naar de Belastingdienst te Heerlen (aangetekend met het vereiste geleideformulier) en beoordeel achteraf of het (fiscaal) verstandig is om dat voornemen ook daadwerkelijk te effectueren, ruisend dan wel geruisloos!

Download hieronder de gratis model-intentieverklaring!

Desgewenst kunt u hieronder een eenvoudige model-intentieverklaring in word downloaden, zodat u daarmee zelf in overleg met uw cliënt de intentieverklaring kunt invullen. In dit model is ook voorzien in de mogelijkheid om met terugwerkende kracht in te brengen in een holding-BV en een werk-BV. Voor verder advies hierover kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

13 Mar 20
Laatst gewijzigd: 13 Mar 20
kennis
Specialist: Anno Niem
Gratis direct te downloaden informatiebrief

Gratis direct te downloaden intentieverklaring in word

Te gebruiken voor 1 april bij inbreng ruisende onderneming in BV en voor 1 oktober bij geruisloze inbreng onderneming in BV. Geschikt voor inbreng in BV met terugwerkende kracht per 1 januari en voor creƫren holding- en werk-BV.


Ik ga akkoord met de disclaimer en privacy regels.

Financieel nieuws ontvangen? Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Anno Niem

Fiscaalconsult / Opgenoort Belastingadvies

Fiscaalconsult / Opgenoort Belastingadvies

Anno Niem

06 41213782

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.