Uw advertentie hier
 

Op 4 februari 2020 heeft de Belastingdienst de Tweede kamer geïnformeerd over de aanpak van de controle op ‘toezicht arbeidsrelaties’. De controle richt zich met name op de vraag of in specifieke situaties  sprake is van ZZP/ondernemerschap of van een dienstbetrekking. De Kamerbrief sectorbenadering toezicht arbeidsrelaties van Staatssecretaris Vijlbrief kunt u hier downloaden.

Belastingdienst gaat nu echt strenger controleren

Met betrekking tot het dossier rondom DBA-schijnzelfstandigheid zit de Belastingdienst inmiddels niet langer stil. De fiscus gaat nu echt streng controleren, waarbij ook intermediairs werkzaam in sectoren zorg en bouw onder de loep worden genomen. De keuze voor zorg en bouw zouden onder meer zijn gebaseerd op de mate waarin de problematiek speelt in die sector.

Met de ‘aanwijzingen’ moet je aan de slag

Blijkt bij een controle dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, maar is er geen sprake van opzettelijk handelen? Dan handhaaft de Belastingdienst nog niet, maar krijg je 'aanwijzingen'. Je moet dan met de aanwijzingen aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat er een vaste dienstbetrekking komt óf een relatie zzp-opdrachtgever. Opdrachtgevers betalen tot 1-1-2021 wel een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst én na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten. De boete zou dan zelfs 100% kunnen bedragen.

Wij weten wat we kunnen verwachten

De Belastingdienst heeft inmiddels voldoende capaciteit opgebouwd en ervaring opgedaan met nieuwe collega’s om controles op grote schaal te kunnen gaan uitvoeren. In de afgelopen jaren hebben wij een flink aantal loonheffingsonderzoeken begeleid, dus wij weten wat we kunnen verwachten. Het valt zeker niet uit te sluiten dat de controle gericht zal zijn op het toetsen van de aanvaardbaarheid van de aangifte loonheffingen, waarbij alle daarbij behorende onderwerpen (zoals WKR, expats, bijtelling leaseauto’s, etc.) ook de revue zullen passeren.

U kunt echter op support van Taxsample rekenen, zowel in de situatie van controle door de Belastingdienst als bij het voorkomen van een controle door proactief zelf te monitoren. Download de specifieke flyer hierover en/of neem voor vragen vrijblijvend contact met mij op.

17 Feb 20
Laatst gewijzigd: 17 Feb 20
kennis
Specialist: Willem Veldhuizen RE RTAP
Gratis direct te downloaden informatiebrief

Flyer Aanpak Monitoring WKR DBA - Loonheffingen 2020

Lees meer over monitoring van uw belastingpositie en fiscale beheersing en hoe Taxsample daar invulling aan geeft.


Ik ga akkoord met de disclaimer en privacy regels.

Financieel nieuws ontvangen? Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Willem Veldhuizen RE RTAP

Taxsample BV

Taxsample BV

Willem Veldhuizen RE RTAP

020 7787750

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.