Uw advertentie hier
 

Hoe werkt de gebruikelijkheidstoets in werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) in de loonbelasting biedt de mogelijkheid om vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsbestanddeel aan te merken. Dit betekent dat de werknemer het loon belastingvrij ontvangt en de werkgever de loonheffing betaalt. Daarbij bestaat een zogenoemde vrije ruimte van 1,2% van de loonsom. Het meerdere wordt tegen een eindheffing van 80% belast.

Het is echter niet zo dat elk loonbestanddeel onder de eindheffing kan worden aangewezen door de werkgever. Op die manier zou voor werknemers met hoge salarissen een voordeel kunnen worden behaald, omdat een eindheffing van 80% bij de werkgever overeenkomt met 44,5% bij de werknemer en dus lager is dan het toptarief van 51,75%. De gebruikelijkheidstoets moet voorkomen dat elk loonbestanddeel kan worden aangewezen voor de eindheffing. De toets stelt dat slechts loonbestanddelen kunnen worden aangewezen die niet meer dan 30% afwijken van hetgeen in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is om te verstrekken.

De Belastingdienst heeft daarbij een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer geïntroduceerd. Indien de vergoedingen/verstrekkingen onder deze grens blijven, wordt de gebruikelijkheid aangenomen. Als de grens wordt overschreden, neemt de Belastingdienst snel het standpunt in dat niet aan de gebruikelijkheidstoets wordt voldaan.

Uitspraak Hoge Raad

Dat gebeurde ook in de casus die de Hoge Raad onlangs beslechtte (5 juli 2019; ECLI:NL:HR:2019:1050). Aan werknemers waren gratis aandelen verstrekt, waarvan de waarde als eindheffingsbestanddeel was aangewezen. De Belastingdienst stelde dat niet aan de gebruikelijkheidstoets werd voldaan, omdat de waarde (ruimschoots) boven de € 2.400 uitkomt.

De Hoge Raad maakt korte metten met deze argumentatie. De doelmatigheidsgrens van de Belastingdienst komt in de wetgeving niet voor. Het criterium is dan ook dat de gebruikelijkheid van de beloning moet worden beoordeeld. Hoe die gebruikelijkheidstoets precies moet worden ingevuld, blijft echter nog open. Belangrijke elementen zullen in dat kader echter zijn: (1) een vergelijking met andere werknemers van de werkgever, (2) een vergelijking met werknemers met dezelfde functie en (3) een vergelijking met werknemers van een andere vergelijkbare werkgever in dezelfde sector.

Tot slot maakt de Hoge Raad duidelijk dat het in eerste instantie aan de Belastingdienst is om te beargumenteren dat de betreffende beloning ongebruikelijk is.

Gevolgen voor uw situatie

Als u loonelementen onder de WKR wilt aanwijzen, is een eerste toets of deze boven de € 2.400 per werknemer uitkomen. Blijft het onder deze doelmatigheidsgrens van de Belastingdienst, dan is aanwijzing geen probleem (al is bij overschrijding van de vrije ruimte uiteraard wel 80%-eindheffing verschuldigd). Komt u boven de € 2.400-grens uit, dan is het zaak om na te gaan of aan de gebruikelijkheidstoets wordt voldaan. Uiteraard kunnen wij u hierbij van dienst zijn.

Heeft u vragen over de gebruikelijkheidstoets of de WKR, neem dan contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Martijn van der Kroon

C&B More

C&B More

mr. drs. Martijn van der Kroon


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.