Uw advertentie hier
 

Bepaling plaats van dienst voor de BTW

Uitgangspunt is dat een dienst aan een particulier in een ander EU-land met BTW belast is in het land waar de dienstverrichter is gevestigd. Doordat steeds meer diensten met tussenkomst van internet worden verricht, is het niet altijd even duidelijk of het voor de BTW gaat om een elektronische dienst of een ander soort dienst. Als namelijk een elektronische dienst wordt verricht, dan is de BTW verschuldigd in het land waar de afnemer gevestigd is, dus waar de particulier woont. Een vermakelijkheidsdienst daarentegen, is met BTW belast op de plaats waar de activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat ondernemers die diensten met tussenkomst van internet verrichten aan particulieren, extra oplettend moeten zijn voor wat betreft de BTW-gevolgen.

Europese Hof over kwalificatie plaats van dienst voor BTW bij interactieve webcamsessies

Een voorbeeld over de vraag van welke soort dienst sprake is, is een actuele casus die zich voortdeed in het arrest van het Europese Hof d.d. 9 mei 2019, ECLI:EU:C:2019:388. Het ging in deze zaak om een in Nederland gevestigd bedrijf die tegen betaling diensten beschikbaar stelt die bestaan uit live interactieve webcamsessies. De modellen die tijdens deze sessies in beeld verschijnen bevinden zich op dat moment op de Filipijnen, maar zijn in dienst bij de Nederlandse ondernemer. De aangeboden diensten zijn interactief, zodat de afnemer met de modellen kan communiceren en verzoeken aan de modellen kan doen. De sessies kunnen door meerdere afnemers tegelijkertijd live worden bekeken. Het ging in deze zaak om de vraag wat voor dienst de Nederlandse ondernemer verricht. Wordt een vermakelijkheidsactiviteit verricht, en zo ja, op welke plaats wordt deze dienst verricht? Of wordt een elektronische dienst verricht? Het Europese Hof oordeelde dat de verrichtte dienst complex van aard is omdat deze uit verschillende activiteiten bestaat, namelijk het door de Filipijnse modellen verrichten van optredens en de technische organisatie van die via internet toegankelijke livesessies. Het Europese Hof vindt dat de dienst ten doel heeft om de afnemers vermaak te verschaffen en dat sprake is van een vermakelijkheidsdienst. Om te kunnen spreken van een vermakelijkheidsdienst is niet nodig dat de dienst wordt verricht op de fysieke locatie van de afnemers. De vermakelijkheidsdienst wordt verricht op de plaats van waaruit de dienstverrichter de sessies organiseert en de afnemers de mogelijkheid biedt om de sessies te bekijken. In deze zaak is de plaats van dienst Nederland.

BTW-kwalificatie diensten met tussenkomst internet

Uit de rechtspraak van het Europese Hof blijkt dat het soms lastig is om, als diensten via tussenkomst van internet worden verricht, te kwalificeren of de dienst een vermakelijkheidsdienst, een elektronische dienst of wellicht een ander soort dienst is. Vergelijkbare situaties kunnen zich voortdoen bij onderwijsdiensten die via internet worden verricht. De extra vraag die daarbij speelt is of sprake is van een BTW-vrijgestelde onderwijsdienst of een BTW-belaste elektronische dienst. Voor de juiste toepassing van de BTW-wetgeving is van groot belang als vervolgens blijkt dat de plaats van dienst in een ander land gelegen is. De presterende ondernemer zal dan de BTW niet in de Nederlandse BTW-aangifte aangeven, maar moet de BTW in het andere EU-land of buiten de EU aangeven en afdragen. Om dat te kunnen doen moet de ondernemer in het andere EU-land zich registreren voor de BTW.  Van Vilsteren BTW advies kan een BTW-registratie van een Nederlandse ondernemer in een ander EU-land voor u verzorgen.

Conclusie

Verricht u diensten met tussenkomst van internet en twijfelt u over de plaats van dienst, bijvoorbeeld omdat de afnemers in een ander EU-land gevestigd zijn, neem dan gerust contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies

Van Vilsteren BTW advies

mr. Carola van Vilsteren


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.