Uw advertentie hier
 

In mijn column van 23 februari 2018 is in het kader van de reservering aan de oudedagsreserve (FOR) besproken in hoeverre daarvoor overtollige liquide middelen op de ondernemersbalans mogen worden aangehouden. Hoe zit dat wanneer vanuit de eenmanszaak geld wordt uitgeleend aan andere ondernemers of aan de ‘eigen’ BV?

Welke zaken horen op de balans en welke niet?

Op de balans horen zaken thuis die zakelijk geëtiketteerd zijn. Soms is er sprake van keuzevermogen. Bijvoorbeeld bij een auto die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. Een schuld die is aangegaan om een zakelijk goed te financieren komt op de passivazijde op de balans. Een privéschuld komt in box 3 met uitzondering van de eigenwoningschuld. Maar wat doe je als je partner of een zakenrelatie geld van jou wil lenen? Zet je deze lening dan op de activazijde van de balans? Deze optie kan als er sprake is van een BV, maar bij een eenmanszaak is dit zeer zelden toegestaan! Slechts bedrijfsmiddelen die te maken hebben met je bedrijfsvoering mogen op de balans.

Het verstrekken van een lening vanuit de zaak

Mocht je geld vanaf je zakelijke bankrekening willen verstrekken, boek deze dan eerst naar privé (er is sprake van een onttrekking). Heb je het geld uitgeleend aan je fiscale partner, je eigen BV of aan de BV van je fiscale partner, dan komt de lening terecht in box 1 onder de terbeschikkingstellingsregeling. De rente is dan belast in box 1 onder aftrek van de terbeschikkingstellingsvrijstelling. Of een eventueel verlies aftrekbaar is, mocht de lening (gedeeltelijk) niet worden terugbetaald, is afhankelijk van de voorwaarden waaronder de lening is verstrekt. Overige leningen komen in box 3 terecht. 

Het verstrekken van een lening aan derden

Ook al verstrek je het geld vanaf je zakelijke rekening en heb je een businessdoel voor ogen, dan nog is het zakelijk verband niet aantoonbaar als de lening is verstrekt onder de noemer van een leningsovereenkomst. Dit is onlangs beslist in een casus die aan de orde kwam bij Rechtbank Noord-Holland op 30 april 2019, ECLI:NL:RBNHO:2019:3508. Een mogelijke oplossing was geweest de inbreng van de eenmanszaak in een BV-structuur voorafgaand aan het verstrekken van een lening. Immers, een BV mag wel beleggen, dus ook gelden uitlenen aan derden. Maar ook hiervoor geldt: het afboeken van vorderingen is aan regels gebonden en kan alleen in zakelijke verhoudingen. Het blijft oppassen geblazen.

Conclusie

In de praktijk zie ik regelmatig dat leningen ten onrechte op de zaak worden geboekt. Als de Belastingdienst de aangifte volgt, betekent dit niet dat de Belastingdienst dit ook echt heeft beoordeeld. Pas bij vragen of bij een boekenonderzoek kan dit aan de orde komen of wanneer er een afboeking ineens plaatsvindt, zoals in de genoemde casus.

Voorkom problemen en neem contact met mij op voor een goed contract en een juiste plaats van de lening in de aangifte.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen

Helder in Belastingen

mr. Barbara Rijskamp


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.