Uw advertentie hier
 

Hoge Raad zet ongelijke behandeling ten opzichte van werknemers recht

Op 23 november 2018 (ECLI:NL:2018:2175) heeft de Hoge Raad echter een opmerkelijke uitspraak gedaan die  tegemoetkomt aan ondernemers die pensioen opbouwen via een lijfrentepolis. 

De premiebetalingen waren tot heden alleen fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar niet voor de zorgverzekeringswet (hierna: ZVW). De rechter oordeelde dat de ondernemer in dit opzicht ongelijk wordt behandeld ten opzichte van een werknemer die pensioen opbouwt, omdat bij de laatste de uitgaven voor pensioen wel het bijdrage-inkomen verminderen.

Ondernemer mag lijfrentepremie ook voor de ZVW in aftrek brengen

De uitspraak van de Hoge Raad had betrekking op een ondernemer die in 2014 zijn onderneming had beëindigd en de daarbij gemaakte stakingswinst van circa € 32.000 deels had omgezet in een lijfrenteverzekering van € 18.500. Dit laatste bedrag had hij in zijn belastingaangifte afgetrokken als uitgave voor inkomensvoorzieningen. De Hoge Raad oordeelde dat de grondslag voor de ZVW premie moest worden verlaagd met deze betaling van € 18.500. Daarmee bespaarde de ondernemer in dit geval ongeveer € 1.000 premie. De maximale besparing aan ZVW premie als gevolg van het arrest bedraagt € 3.085 voor een ondernemer die zijn of haar onderneming heeft gestaakt in 2018.

Teken tijdig bezwaar aan bij jaarlijkse lijfrentepremies voor oude jaren

Het arrest is echter niet alleen van toepassing bij een bedrijfsbeëindiging. Veel ondernemers betalen jaarlijks premies voor een lijfrenteverzekering. Indien deze premies ertoe leiden dat hun bijdrage-inkomen onder het maximum van circa € 50.000 daalt of blijft, kan de uitspraak structureel belastingvoordeel opleveren. In 2018 bedroeg de premie 5,65%. Bij een jaarpremie van zeg € 3.000 bespaart u dan toch € 170 netto. Een belangrijk aandachtspunt bij uw belastingaangifte straks ! Voor zover de belastingaanslagen over oude jaren nog niet definitief vaststaan, kan de teruggave nog via een bezwaarschrift worden geregeld.

Onduidelijkheden …

Het is onzeker of het arrest kan worden toegepast op dga’s van een besloten vennootschap die in feite de premie ZVW ook zelf betalen. Verder is nog onduidelijk of het arrest van toepassing is, indien een gepensioneerde werknemer een deel van zijn pensioen doorbetaalt aan de ex-partner.

Bent u benieuwd of in uw geval ook ZVW premie bespaard kan worden? Neem daarvoor gerust vrijblijvend contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Peter Bregman RB

PM | Ondernemend

PM | Ondernemend

mr. Peter Bregman RB


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.