Uw advertentie hier
 

Structuur waar ongewenste BTW druk ontstaat

Deze situatie komt in de praktijk vaak voor:

De BTW op de managementvergoeding die door Holding 1 en Holding 2 aan de Werk BV in rekening wordt gebracht is bij de Werk BV niet aftrekbaar.

Alternatieve structuur om ongewenste BTW druk te voorkomen

In de praktijk werd deze ongewenst BTW druk vaak als volgt opgelost:

In deze structuur worden de aandelen in de Werk BV door Holding 1 en Holding 2 economisch ingebracht in de maatschap. De Werk BV betaalt een managementvergoeding aan de maatschap waarover binnen de Fiscale eenheid BTW geen BTW is verschuldigd. Over de winstverdeling door de maatschap aan Holding 1 en aan Holding 2 is geen BTW verschuldigd.

Geen fiscale eenheid BTW volgens de Belastingdienst

Eén van de elementen in de alternatieve structuur om BTW heffing te voorkomen is dat er sprake is van een fiscale eenheid BTW tussen de maatschap en de Werk BV. Indien de fiscale eenheid BTW niet bestaat is over de managementvergoeding door de werk BV aan de maatschap BTW verschuldigd die niet aftrekbaar is bij de Werk BV.
Voor het bestaan van een fiscale eenheid BTW moet er voldaan zijn aan de voorwaarde dat er sprake is van financiële, economische en organisatorische verwevenheid tussen de maatschap en de Werk BV.
Volgens de Belastingdienst is een fiscale eenheid BTW tussen de maatschap en de Werk BV niet mogelijk omdat geen sprake is van een financiële verwevenheid tussen de maatschap en de Werk BV. Voor een financiële verwevenheid is noodzakelijk dat meer dan 50% van de aandelen in de Werk BV -inclusief de zeggenschap- in dezelfde handen is en daaraan wordt volgens de Belastingdienst niet voldaan omdat de zeggenschap op de aandelen bij Holding 1 en Holding 2 ligt.

Actie

In veel gevallen zal een aanpassing van de maatschapsakte moeten plaatsvinden om een fiscale eenheid BTW tussen de maatschap en de Werk BV (‘s) succesvol te kunnen verdedigen bij de Belastingdienst.  

Heeft u met een dergelijke situatie te maken? Voor vragen hierover kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies

Van Vilsteren BTW advies

mr. Carola van Vilsteren


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.