Uw advertentie hier
 

Liquidatie-uitkering door BV aan Nederbelg is belast!

Onlangs liep een Nederbelg tegen een onverwachte belastingheffing in Nederland aan. Deze in België woonachtige Nederlander hield een aanmerkelijk belang (5% aandelen of meer) in een Nederlandse BV. In 2006 wordt de BV geliquideerd en ontvangt hij de liquidatie-uitkering. De Nederbelg geeft deze uitkering niet aan in zijn aangifte inkomstenbelasting in Nederland (als voordeel uit aanmerkelijk belang). Volgens de Belastingdienst moet over de uitkering echter wel belasting in Nederland betaald worden. De technische vraag is of de liquidatie-uitkering als ‘dividend’ (wel belasting) of als ‘vervreemding’ (geen belasting in NL) moet worden gezien.

Het Hof ‘s Hertogenbosch oordeelt op 19 april 2018 dat de liquidatie-uitkering valt onder het begrip ‘dividend’, waardoor de Nederbelg in Nederland inkomstenbelasting is verschuldigd over de uitkering. Dit is gebaseerd op een interpretatie van het belastingverdrag tussen Nederland en België. Dat binnen de Nederlandse inkomstenbelasting een liquidatie-uitkering wordt aangemerkt als een vervreemding acht het hof niet van belang.

Nederbelgen opgepast!

Als u in België (maar ook Duitsland, Frankrijk, Spanje of een ander land) woont, kunt u nog steeds belasting in Nederland verschuldigd zijn. Zeker wanneer u nog in het bezit bent van een belang/aandelen in een Nederlandse onderneming (BV/NV). Wij raden u in die situatie aan om goed na te gaan of u en wanneer u nog tegen Nederlandse belastingheffing kunt aanlopen. Vaak is het wel mogelijk om heffing te voorkomen, maar niet meer om te genezen!

Mocht u ook uw BV in Nederland willen liquideren, dan zijn er wellicht mogelijkheden om belastingheffing in Nederland te voorkomen. Ook in andere situaties zijn geregeld oplossingen mogelijk om in Nederland geen belasting meer te hoeven betalen. Dit verschilt per situatie.

Als u contact met mij opneemt, bespreek ik graag met u vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Martijn van der Kroon

C&B More

C&B More

mr. drs. Martijn van der Kroon


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.