Uw advertentie hier
 

De huidige vrijstelling overdrachtsbelasting 94/6 RETT-Blocker

Bij overdracht van aandelen met daarin Duits Vastgoed is in principe in Duitsland overdrachtsbelasting verschuldigd. Wordt echter minder dan 95% van de aandelen overgedragen en de resterende aandelen pas na verloop van minimaal vijf jaar, dan wordt geen overdrachtsbelasting geheven. In de literatuur wordt deze methode aangeduid als de 94/6 RETT-Blocker (RETT: real estate transfer tax). Er zijn ook andere methoden om de Duitse overdrachtsbelasting te besparen, maar die behandel ik hier verder niet.

Toepassing van de vrijstelling 94/6 RETT-Blocker is (te) populair

De RETT-Blocker is in Duitsland een zeer populaire manier om overdrachtsbelasting te vermijden door gebruik te maken van allerlei vennootschappen. Hiervan heeft de politiek inmiddels ook kennisgenomen; bij de totstandkoming van de huidige regering (‘die Grosse Koalition’ in de volksmond: ‘GroKo’) is reeds aangekondigd het ‘misbruik’ van de RETT-Blocker te willen bestrijden. De schade voor de Duitse schatkist is becijferd op één miljard euro per jaar, doordat de RETT-Blocker voor share-deals bij met name grote transacties wordt benut.

94/6 RETT-Blocker wordt 89/11 RETT-Blocker?

De minister van Financiën van deelstaat Hessen heeft het voortouw genomen bij de voorgestelde hervorming: de grens van minder dan 95% zal worden verlaagd naar minder dan 90% en daarnaast mogen de meer dan 10% resterende aandelen niet binnen 10 jaar worden overgedragen. In Berlijn verwacht men dat hierdoor voor met name groot vastgoedfondsen de belangstelling om gebruik te maken van de RETT-Blocker aanzienlijk zal dalen.

Wetsvoorstel geldt ook voor Nederlandse BV’s

Ook een Nederlandse vennootschap (bijvoorbeeld een BV) met vastgoed in Duitsland krijgt met deze maatregel te maken. Op het niveau van de BV is op niet al te gecompliceerde wijze de statuten aan te passen dat de overgedragen aandelen een zodanig preferent-winstrecht toe te kennen, dat de resterende aandelen gedurende de periode van tien jaar niet aan enige aanspraak op winstreserves kan toekomen.

Neem op tijd actie indien nodig

De ingangsdatum van dit wetsvoorstel  is nog niet bekend, maar ook in Duitsland is het fenomeen terugwerkende kracht niet onbekend. Wellicht is het verstandig om op tijd actie te ondernemen als een aankoop- of verkooptransactie in de planning zit.

Neem gerust contact met mij op indien u vrijblijvend met mij hierover wilt praten.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Wicher-Henk Krabbe

DNL Fiscalisten

DNL Fiscalisten

mr. drs. Wicher-Henk Krabbe

026 8400501

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.