Uw advertentie hier
 

Complexe aangifte voor pensionado’s in Duitsland

Zo stapte laatst een gepensioneerde man die woonachtig was in Duitsland ons kantoor binnen met de vraag of wij zijn aangifte inkomstenbelasting wilden verzorgen. Want sinds de inwerkingtreding van het verdrag en de nieuwe regeling van de kwalificerende buitenlandse belastingplicht lukte het hem niet meer om de aangifte zelf te doen. Begrijpelijk, want het is er inderdaad niet makkelijker op geworden. De slogan van de Belastingdienst: “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!” is op deze man absoluut niet van toepassing.

Let op welk land over pensioen mag heffen!

De man in kwestie vertelde dat hij erg lang gewerkt had bij de gemeente Den Haag en later bij het geprivatiseerde Eneco. Zijn pensioen was door de Gemeente Den Haag ondergebracht bij een grote verzekeraar. Dat was door Eneco ook gewoon voortgezet. Een uitsplitsing van het opgebouwde pensioen tijdens de dienstbetrekking bij de gemeente en bij Eneco van in totaal € 80.000 is nooit gemaakt. Bladerend door zijn oude aangiften inkomstenbelasting viel me dan ook op dat hij het hele pensioen van € 80.000 in zijn aangifte had opgegeven. Op dat hele pensioen was loonheffing ingehouden. De aanslagen die hij kreeg kwamen ieder jaar om en nabij de nul uit.

€ 10.000 netto belastingvoordeel, per jaar

Omdat het niet in overheidsdienst opgebouwde pensioen tot en met 2015 (en bij keuze voor het overgangsjaar zelfs tot en met 2016) niet in Nederland, maar in Duitsland belast hoorde te worden, hebben we voor de jaren 2011 en later bezwaar gemaakt tegen de al opgelegde aanslagen. Het pensioen is vervolgens, in overleg met de belastingdienst, verdeeld in een deel dat is opgebouwd tijdens zijn dienstverband bij de gemeente Den Haag (te weten € 50.000) en een deel dat is opgebouwd bij Eneco (€ 30.000). Het bij Eneco opgebouwde deel is in de gecorrigeerde aanslagen niet opgenomen maar alsnog in Duitsland aangegeven. Dat leverde in dit geval zo'n € 10.000 aan netto belastingvoordeel per jaar op!

Conclusie

Vertrouw er niet op dat de pensioenuitkerende instantie de juiste loonheffing inhoudt, maar win deskundig advies in en maak indien mogelijk alsnog bezwaar tegen de aanslagen van de afgelopen jaren. Dat kan tot nog maximaal vijf jaar terug!

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Ric Riggelink


Ric Riggelink


Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.