Uw advertentie hier
 

Uw vakantiewoning in box 3

Ervan uitgaande dat u niet permanent verblijft in uw vakantiewoning, behoort deze tot uw box 3 vermogen. Dat betekent dat de werkelijke inkomsten en uitgaven voor uw aangifte niet van belang zijn. U wordt belast voor een fictief rendement (tussen 2,871% en 5,39% in 2017) over de WOZ-waarde van de vakantiewoning minus de eventuele daarop rustende schuld.

Vakantiewoning buitenland

Voor de vakantiewoning in het buitenland mag u in Nederland meestal “aftrek elders belast” toepassen. Hiermee wordt voorkomen dat u tweemaal belast wordt. Het land waar de woning staat heeft in dit geval namelijk meestal voorrang. Laat u zich dus goed infomeren over de belastingheffing in het buitenland!

Vakantiewoning en BTW

Indien u slechts één vakantiewoning bezit en deze structureel verhuurt, bent u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer. Voor de BTW ligt dit anders. U moet het lage BTW-tarief (6%) afdragen over de huuropbrengst, maar anderzijds mag u de BTW op de betaalde kosten en aanschaffingen terugvragen. Per saldo leidt dit vaak tot een teruggave. Indien u de vakantiewoning deels zelf gebruikt en deels verhuurt, kan de BTW voor een evenredig deel worden verrekend. Indien u de woning bijvoorbeeld zelf een maand per jaar gebruikt, is nog altijd 11/12 gedeelte van de BTW aftrekbaar. Dit laatste kunt u omzeilen door alle verhuur via een tussenpersoon te laten plaatsvinden. In dat geval moet u echter ook zelf huur betalen voor de periode waarin u de woning gebruikt.

Rekenvoorbeeld

Stel, u investeert met eigen geld een bedrag van € 150.000 in een vakantiewoning inclusief inrichting. De totale kosten bedragen € 7.500 waarin begrepen gemeenteheffingen, verzekering en afschrijvingen. Indien u de woning voor 25 weken weet te verhuren tegen gemiddeld € 600 per week, bedraagt uw jaaropbrengst € 15.000.
U houdt dan per saldo € 7.500 over, ofwel 5% van uw investering van € 150.000. Zelfs na aftrek van de box 3 heffing van, stel € 1.800, blijft er netto nog € 5.700 over.

Kortom: een vakantiewoning biedt kansen om goedkoop vakantie te vieren en tegelijk een beter rendement op uw vermogen te krijgen!

Heeft u vragen hierover, dan kunt u altijd even vrijblijvend met mij sparren

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Peter Bregman RB

PM | Ondernemend

PM | Ondernemend

mr. Peter Bregman RB


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.