Uw advertentie hier
 

Waar is de plaats van dienst?

Voor de BTW is van belang waar de plaats van dienst is, omdat in dat land de BTW is verschuldigd. De plaats van dienst bij het vervoer van personen is de plaats waar het vervoer feitelijk plaatsvindt. Dit geldt zowel voor de situatie waarin de afnemer over een BTW-nummer beschikt als de situatie waarin de afnemer geen BTW-nummer heeft, omdat hij bijvoorbeeld een particulier is. Het vervoer is daarbij belast in ieder EU-land, in de verhouding van de afgelegde afstanden.

Voorbeeld-berekening

Een ondernemer vervoert personen van Duitsland naar Amsterdam. De totale reisafstand bedraagt 250 kilometers. De afstand die in Duitsland tot de Nederlandse grens wordt afgelegd is 100 kilometer, en vervolgens wordt er in Nederland nog 150 kilometer gereden. De reiziger betaalt € 100 voor de reis. Omdat 2/5 deel van de kilometers in Duitsland worden afgelegd, en 3/5 van de kilometers in Nederland worden afgelegd, is € 40 belast in Duitsland met Duitse BTW en € 60 belast in Nederland met Nederlandse BTW.

Welk BTW-tarief geldt?

In Nederland gelden verlaagde BTW-tarieven voor het vervoer van personen. Zo is internationaal personenvervoer per zeeschip of vliegtuig in Nederland belast met het 0%-tarief. Het vervoer van personen per trein, bus, taxi, binnenschip en dergelijke vervoermiddelen is in Nederland belast met 6% BTW. Voor wat betreft de Nederlandse BTW die de ondernemer in Nederland in rekening krijgt gebracht, kan deze BTW worden teruggevraagd via de Nederlandse BTW aangifte.

BTW-registratie in meerdere landen verplicht!

De ondernemer die het internationale vervoer van personen verzorgt moet een nauwkeurige administratie bijhouden. Duidelijk moet blijken hoeveel kilometers per land zijn afgelegd, omdat in dat betreffende land BTW verschuldigd is. Er hoeft geen verschil te worden gemaakt tussen particuliere afnemers en afnemers met een BTW-nummer, omdat de BTW-gevolgen voor de dienstverrichter in beide gevallen gelijk zijn. Dit heeft tot gevolg dat de ondernemer zich in meerdere landen moet registreren voor de BTW en in die landen BTW-aangifte zal moeten doen.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies

Van Vilsteren BTW advies

mr. Carola van Vilsteren


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.