Uw advertentie hier
 

Reden 1: Compensabele verliezen verrekenen met inkomen

Als je een activa-passiva-transactie doet en daarna de BV liquideert, gaan de compensabele verliezen verloren. De handel in verlies-BV’s is in de jaren negentig al aan banden gelegd, dus verkoop van je BV is geen oplossing. Een mogelijkheid die weleens vergeten wordt, is de geruisloze terugkeer uit de BV. Hierbij kunnen verliezen uit de BV omgezet worden in verliesverrekening met het inkomen in box 1. De voorwaarde is wel dat de onderneming in de eenmanszaak tenminste drie jaar wordt voortgezet.

Reden 2: Geen discussies met de Belastingdienst over het gebruikelijk loon

Als ZZP-er met één BV of meerdere BV’s ben je verplicht tenminste € 45.000 salaris op te nemen, ook al maakt je BV verlies. In overleg met de Belastingdienst is het soms mogelijk om van deze norm af te wijken, maar vastomlijnde regels zijn er niet. Dit kan eindeloze discussies opleveren met de Belastingdienst. In de eenmanszaak heb je dit probleem niet.

Reden 3: Recht op zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling

Als ZZP-er in de eenmanszaak heb je altijd recht op de MKB-winstvrijstelling. Dit betekent dat 14% van de winst is vrijgesteld. Als je voldoet aan de urennorm van tenminste 1225 uur heb je daarnaast recht op de zelfstandigenaftrek. Sinds 2012 is dit een vast bedrag van € 7.280 dat in mindering komt op de belastbare winst.

Er is een reden om niet geruisloos terug te keren: als je kiest voor een activa-passiva-transactie, word je weer aangemerkt als starter en kan je drie jaar lang de startersaftrek ontvangen naast de zelfstandigenaftrek.

Reden 4: Lagere administratieve lasten

Elke administratie brengt kosten met zich mee. Bij meerdere BV’s betekent dit meerdere administraties. Daarnaast heb je te maken met de vennootschapsbelasting en de loonbelasting naast de inkomstenbelasting, dus nog meer regels. De administratieve lasten kunnen daardoor in de duizenden euro’s lopen. Je kunt dus veel geld besparen door één of meerdere BV’s op te heffen.

Reden 5: Bedrijfspand naar privé halen

Dit kan om meerdere redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld het voorkomen van overdrachtsbelasting, het waarderen op de hogere werkelijke waarde (waardoor compensabele verliezen niet verdampen), bedrijfsopvolging is gunstiger te realiseren, enzovoort. Elke situatie is anders. Zeker met onroerend goed moet je zorgvuldig omgaan. Afstemmen met de Belastingdienst is in dat geval geen overbodige luxe. Dit kan problemen achteraf voorkomen.

BV-structuur anders dan om fiscale redenen

Natuurlijk is het in sommige gevallen gewenst om in de BV te blijven opereren, bijvoorbeeld bij personeel, het risico op grote claims, uitstraling naar buiten, e.d. Het is dus niet voor iedereen een oplossing. Toch zul je je regelmatig moeten afvragen of je nog in de juiste rechtsvorm opereert, omdat je bedrijf ook continue verandert.

Heb jij te maken met één of meer van de volgende zaken?

• Mijn BV draait al jaren verlies;

• Ik heb discussie met de Belastingdienst over het gebruikelijk loon;

• Mijn salaris uit de BV is lager dan € 45.000;

• Ik heb een bedrijfspand, maar ik heb geen idee wat de gevolgen zijn bij bedrijfsopvolging of bij mijn overlijden;

• Ik heb geen idee of mijn bedrijf beter als eenmanszaak opgezet kan worden of niet.

Weet dat de fiscale invloed ingrijpend kan zijn. Graag help ik je om een goede keuze te maken. Aarzel niet om contact met mij op te nemen om eerst eens vrijblijvend te sparren.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen

Helder in Belastingen

mr. Barbara Rijskamp


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.