Uw advertentie hier
 

Voorkomen gebruik van fiscale infrastructuur door criminelen

Ik zal niet ontkennen dat er door criminelen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van de Nederlandse fiscaal-juridische-financiële infrastructuur: dat zij Nederlandse dienstverleners (denk aan advocaten, notarissen, banken, fiscalisten, en trustkantoren) en Nederlandse entiteiten daarvoor gebruiken. Zoals er ook door criminelen gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse fysieke infrastructuur (zoals wegen, havens en vliegvelden) en logistieke dienstverleners (waaronder transportbedrijven, luchtvaartmaatschappijen, reders, verladers). Maar net zo min als we om dergelijke redenen de Europoort, Schiphol en de NS aanpakken, zijn deze redenen niet steekhoudend om daarmee TMF, ABN AMRO of KPMG aan te pakken.

Voorkomen dubbele belasting is normale belastingplanning

In mijn internationale praktijk, zie ik dat vrijwel ieder bedrijf en iedere investeerder bereid is om belasting te betalen over gemaakte winst. Maar er bestaat grote weerstand om vervolgens nogmaals over die winst een (andere) belasting te betalen. Bij internationale structuren is daarom het voorkomen van dubbele belasting veelal een hoofdvoorwaarde bij de keuze voor (de wijze van) een investering. Naar mijn mening is dat niet alleen juridisch, maar ook moreel een te respecteren standpunt. Dubbele belasting valt moeilijk te rechtvaardigen. En overheden vergeten vrijwel altijd om uit leggen waarom een extra belasting wel gerechtvaardigd is. En als zij al onderbouwen waarom een specifieke heffing gerechtvaardigd is, dan negeren zij daarbij gemakkelijk andere belastingen.

Ik ga tegen de stroom in. Ik blijf verdedigen dat het voorkomen van dubbele belasting geen belastingontwijking is, maar louter normale belastingplanning.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Freek Snel

Snel Corporate Tax & Law

Snel Corporate Tax & Law

dr. Freek Snel


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.