Uw advertentie hier
 

Kijk uit bij partnerpensioen dat op risicobasis is gedekt!

Een weduwe kreeg geen partnerpensioen nadat haar man was overleden omdat het partnerpensioen voor hem op risicobasis was gedekt en er in de periode dat hij kwam te overlijden geen dekking was. Dit had voorkomen kunnen worden door de pensioendatum naar voren te halen en daarbij een partnerpensioen te regelen. Echter, het pensioenfonds had hen niet geïnformeerd over die mogelijkheid.

Veel pensioenregelingen hebben tegenwoordig een partnerpensioen op risicobasis. Dit betekent dat er een dekking is voor het partnerpensioen gedurende het dienstverband. Er wordt dan niet voor het partnerpensioen gespaard. Wanneer het dienstverband eindigt, eindigt ook de dekking voor het partnerpensioen. Daarmee is het partnerpensioen op risicobasis een echte sluipmoordenaar, zo bleek ook uit de uitzending van Tros Radar van 5 februari 2018.

Geen dekking voor partnerpensioen bij einde dienstverband!

Bij beëindiging van het dienstverband kan de werknemer kiezen om een deel van het ouderdomspensioen om te zetten in een partnerpensioen, alleen niemand maakt die keuze (pensioen staat immers niet hoog op de prioriteitenlijst). De volgende gelegenheid tot uitruil van ouderdomspensioen voor partnerpensioen is op de pensioendatum. Kom je te overlijden in een periode dat je geen baan hebt dan, heeft je partner in veel gevallen pech. Het ouderdomspensioen is vervallen (je bent immers overleden) en er is geen dekking voor partnerpensioen.

Onderneem actie ter behoud van partnerpensioen bij overlijden

In sommige gevallen kun je nog wel organiseren dat er een dekking voor het partnerpensioen komt. Je kunt immers op de pensioendatum kiezen om ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen. Door de pensioendatum te vervroegen kun je dat keuzemoment naar voren halen en kun je dus het partnerpensioen verbeteren. In principe is er geen vroegste datum als pensioendatum vastgesteld. Verschillende regelingen kennen echter hun eigen voorwaarden. Tot vijf jaren voor de AOWdatum is gangbaar. In sommige regelingen kan de pensioendatum nog eerder liggen.

Als je weet dat je op korte termijn komt te overlijden dan is het goed om te kijken of de inkomensvoorziening voor de partner en nabestaanden goed geregeld is:

  • Is er een partnerpensioen en kan het worden verbeterd voor bijvoorbeeld uitruil?
  • Staat de begunstiging van de verzekeringen juist?

Als je terminaal ziek bent heb je maar kort de gelegenheid om de zaken goed te regelen. Het verzorgd achterlaten van de partner en nabestaanden is vaak een belangrijk onderwerp. Pensioen kan daar een grote rol in vervullen.

Als u vragen heeft hierover, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
drs. Bas Kortenbach


drs. Bas Kortenbach


Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.