Uw advertentie hier
 

Besluit Staatssecretaris

In een besluit van de Staatssecretaris van 13 november 2018 wordt ingegaan op de nieuwe regeling. In het besluit wordt een definitie gegeven van wanneer sprake is van een zeeschip, wordt ingegaan op de vraag hoe aangetoond kan worden dat het schip voor ten minste 70% voor de volle vaart op zee wordt gebruikt en geeft een toelichting op de voorwaarde van 100% commerciële exploitatie.

Zeeschip voor de toepassing van 0% BTW

Om te beoordelen of een schip wordt gebruikt voor de vaart op volle zee kan worden aangesloten bij de door de International Maritime Organization gehanteerde standaard (het zogenoemde IMO-nummer). Leveranciers van goederen en diensten aan een zeeschip moeten dit IMO-nummer op de factuur aan de exploitant vermelden. Voor schepen die niet beschikken over een IMO-nummer moet op een andere manier worden aangetoond dat het schip geschikt is voor de vaart op volle zee. Daarbij kan gedacht worden aan de zeebrief.

70% gebruik voor vaart op volle zee en 100% commercieel gebruik

Om te beoordelen of aan de 70%-eis voldaan wordt en of het schip voor 100% commercieel wordt gebruikt, kan de ondernemer die een prestatie verricht aan de exploitant van het schip aansluiten bij de verklaring die de exploitant hiervoor afgeeft. De verklaring is vormvrij. Op de verklaring moet vermeld worden wie de exploitant van het schip is, of sprake is van een bekend exploitatieverleden, op welk jaar de verklaring betrekking heeft en welke berekeningsmethode is gebruikt voor de berekening van het 70%-criterium. Klik hier om een voorbeeld van een verklaring te bestellen.

Let op!

Door de aanscherping is het BTW-tarief van 0% niet meer van toepassing op de levering en bevoorrading van schepen en diensten aan schepen die voor minder dan 70% buiten de ‘twaalf mijlszone’ opereren. De levering en bevoorrading van bijvoorbeeld veerdiensten, sleepboten en commercieel geëxploiteerde jachten is vanaf 1 januari 2019 belast met 21% BTW.

Heeft u vragen over de toepassing van het 0%-tarief, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies

Van Vilsteren BTW advies

mr. Carola van Vilsteren


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.