Uw advertentie hier
 

Oudedagsverplichting vererft niet automatisch aan partner

Veel DGA’s hebben ervoor gekozen om hun pensioen in eigen beheer om te zetten in een ODV. Deze ODV is een oudedagsvoorziening, maar is daarnaast ook een nabestaandenvoorziening. In de meeste gevallen is het wenselijk dat de ODV na het overlijden van de DGA toekomt aan diens partner. De ODV komt door vererving echter niet automatisch toe aan de partner van de DGA.

Geen wettelijke verdeling? Regel dan de vererving van de oudedagsverplichting testamentair!

Wanneer de wettelijke verdeling niet van toepassing is en er zijn meerdere erfgenamen, dan zal de vererving van de ODV testamentair moeten worden geregeld, om deze volledig toe te laten komen aan de partner. Zowel de staatsecretaris als het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst zijn hierin heel stellig. Dit betekent kort gezegd dat een DGA die buiten de wettelijke verdeling om zijn ODV wil laten vererven aan zijn partner, dit in het testament moet opnemen.

Voorkom beperking recht op ODV voor partner en fiscaal nadeel

Wordt een dergelijke bepaling niet opgenomen in het testament, dan bestaat de kans dat de partner geen of slechts gedeeltelijk recht heeft op de ODV en/of dat in strijd met de wettelijke voorwaarden wordt gehandeld waardoor de ODV ineens tot uitkering komt met alle fiscale gevolgen van dien

Wanneer u uw pensioen in eigen beheer hebt omgezet in een ODV, dan is het dus van groot belang dat u de gevolgen bij vererving goed hebt geregeld.

Overweegt u of heeft u inmiddels het pensioen in eigen beheer omgezet in een ODV? Zorg dan dat de vererving daarvan aan de partner goed is geregeld.

Neem vrijblijvend contact met mij op, indien u hierover van gedachten wilt wisselen.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Martijn van der Kroon

C&B More

C&B More

mr. drs. Martijn van der Kroon


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.