Uw advertentie hier
 

Coöperatie was bedoeld als samenwerkingsvorm

De coöperatie is een rechtsvorm die bedoeld was voor samenwerking tussen ondernemers. Van oudsher waren er diverse verschillen in de fiscale behandeling en opzichte van de NV (en later ook ten opzichte van de BV). Ooit was er zelfs een ander (lager) vennootschapsbelastingtarief voor bank-coöperaties. De coöperatie werd in de praktijk ook een alternatief voor de BV’s, vaak vanwege de andere fiscale behandeling. Samenwerken bleek ook te kunnen bestaan uit het (passief) houden van aandelen - de houdster coöperatie en de beleggingsfonds-coöperatie. Ook bleek samenwerken met jezelf te kunnen - eenmans-coöperatie (een coöperatie die na oprichting maar een lid overhielden).

Coöperaties en BV’s/NV’s worden fiscaal nagenoeg gelijk behandeld

Die andere fiscale behandeling is grotendeels verdwenen. Het andere tarief is afgeschaft, een 5%-belang in een coöperatie vormt een aanmerkelijk belang en uitdelingen door een coöperatie vallen (straks) onder dezelfde bronbelasting als dividenden van BV’s en NV’s. Een naar mijn mening logische ontwikkeling, veel verschillen in fiscale behandeling laten zich niet rechtvaardigen door de juridische verschillen met NV’s en BV’s.

Juridische voordelen coöperatie

Kortom, ik denk dat ook in de toekomst de coöperatie het overwegen waard blijft. Niet allen vanwege de nog bestaande verschillen in fiscale behandeling. Maar juist ook vanwege de civielrechtelijke verschillen met een BV.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Freek Snel

Snel Corporate Tax & Law

Snel Corporate Tax & Law

dr. Freek Snel


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.