Uw advertentie hier
 

Wanneer heeft u recht op hypotheekrenteaftrek?

De huidige Nederlandse wetgeving verleent -globaal gesteld- alleen aan inwoners van EU-lidstaten (inclusief de EER-landen alsmede onze eigen BES-eilanden) van wie het inkomen voor minstens 90% in Nederland aan belastingheffing is onderworpen, recht op aftrek van de hypotheekrente op de buitenlandse eigen woning.

Is hypotheekrenteaftrek anders kansloos?

U denkt; ik ga toch proberen de hypotheekrente via de Europees rechter voor 60% in Nederland af te trekken van mijn Nederlandse inkomen. Kansloos? Allerminst! Het Europese Hof van Justitie (HvJ EU) heeft onlangs beslist dat u dan het deel dat in dezelfde verhouding staat als uw Nederlandse inkomen ten opzichte van het totale inkomen gewoon in Nederland mag aftrekken (60% dus).

Dat dit een aftrek oplevert welke u in Spanje helemaal niet krijgt (ook als u het hele jaar in Spanje heeft gewoond en gewerkt) doet kennelijk niet ter zake. Spanje kent namelijk sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer voor de eigen woning (voor zover ik weet kent alleen Denemarken verder nog een beperkte aftrek).

Claim op tijd hypotheekrenteaftrek?

Onze wetgeving moet als gevolg van dit Spaans-Zwitsers-Nederlandse geval worden aangepast. De uitspraak heeft overigens onmiddellijke werking voor alle EU-lidstaten. Er kan nu reeds een beroep op worden gedaan, ook voor reeds verstreken belastingjaren Een verzoek om ambtshalve vermindering is mogelijk tot 5 jaren na het jaar waar de aanslag over gaat.

Conclusie

Dus, als u iemand kent die in een van de EU-landen woont, aldaar een hypotheek heeft en deels in Nederland werkt, wijst u hem/haar op deze beslissing. Wij kunnen uitrekeningen hoeveel fiscaal voordeel dat oplevert!

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Leon van Baal

Migrantic, Tax & Immigration Law

Migrantic, Tax & Immigration Law

mr. Leon van Baal


Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.