Uw advertentie hier
 

Eenmanszaak naast de BV: let op gebruikelijk loon!

Wanneer de activiteiten van de eenmanszaak en de activiteiten van de BV strikt gescheiden zijn, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. In de eenmanszaak worden bijvoorbeeld advieswerkzaamheden verricht en in de BV wordt een restaurant gedreven. Het wordt pas anders als de eenmanszaak gaat werken voor de BV. Immers: wanneer er arbeid wordt verricht voor een BV, waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden (je bezit dus meer dan 5% van de aandelen), ben je gebonden aan de regels voor het gebruikelijk loon. Je kan dus niet zomaar een factuur sturen naar je eigen BV voor de verrichte werkzaamheden vanuit de eenmanszaak. Kom langs voor een fiscale check als je twijfelt of dit in jouw situatie goed gaat.

Wanneer kan een eenmanszaak goed samen met een BV?

Je zou een maatschap of vennootschap onder firma (vof) kunnen aangaan met je eigen BV. Jij levert dan de arbeid en de BV levert het kapitaal, personeel en overige bedrijfsmiddelen. Wanneer die ‘samenwerking’ onvoldoende ‘body’ heeft, zal de Belastingdienst deze constructie bestrijden. Belangrijk is dat binnen de maatschap of vof goede afspraken worden vastgelegd om latere problemen met de Belastingdienst te vermijden.

Wanneer gaat het fout?

De Belastingdienst is beducht op situaties waarbij geprofiteerd wordt van de zelfstandigenaftrek en daarnaast ook een BV wordt gerund. Je loopt het risico dat zij vragen gaan stellen over het gebruikelijk loon. Ook kunnen zij het standpunt innemen dat de aandelen in de BV verplicht moeten worden geëtiketteerd als ondernemingsvermogen van de IB-onderneming. In dat laatste geval is de waardestijging van de aandelen belast in box 1. De belastingheffing kan dan oplopen tot zo’n 45%, naast de belastingheffing die al plaatsvindt in de BV zelf!

Welke rechtsvorm past het beste bij jou?

Van belang is dat je je afvraagt welke rechtsvorm het beste bij je past. Soms is dat de eenmanszaak en soms is dat de BV. Als je beide rechtsvormen wenst, dan is het goed je te laten bijstaan door een fiscalist. Een maatschap of vof met je eigen BV is fiscaal soms verdedigbaar,  afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kan hieraan met maatwerk voldoende ‘body’ worden gegeven?  

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt, ook als de Belastingdienst al langs is geweest.

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen

Helder in Belastingen

mr. Barbara Rijskamp


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.