Uw advertentie hier
 

Zoveelste ondernemer de dupe van de zelfstandigenaftrek

In de rechtspraak zijn genoeg voorbeelden te vinden. Eerst was het een snackbarhouder. Dan betreft het weer een kunstenaar, een financieel planner, een coach, een installateur, die allemaal geen recht meer hebben op de zelfstandigenaftrek.  Allemaal ondernemers die waarschijnlijk hard werken voor hun geld, maar geconfronteerd worden met vragen van de belastingdienst of ze voldoen aan het urencriterium van tenminste 1225 uur. Voor ongebruikelijke samenwerkingsverbanden geldt een verscherpt urencriterium, waarbij werkzaamheden van ondersteunende aard in principe niet meetellen. Te denken valt aan een man-vrouw-maatschap, waarbij de één voor de omzet zorgt en de ander de boekhouding, e.d. regelt. Alsof deze ondersteunende werkzaamheden niets met ondernemen te maken hebben.

Welke eisen gelden voor zelfstandigenaftrek?

Er worden twee voorwaarden gesteld aan deze belastingfaciliteit:

  • Het als ondernemer genieten van winst uit onderneming
  • Tenminste 1225 uur in het betreffende kalenderjaar werkzaam zijn in de onderneming.

Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan heb je in principe recht op een aftrekpost van € 7.280. Starters ontvangen een extra aftrekpost van € 2.123. Voor AOW-gerechtigden geldt de helft van deze bedragen.

Waar gaat het fout?

Het gaat mis als de belastingdienst vragen gaat stellen over de ingediende aangifte of een boekenonderzoek instelt. Er zal dan worden beoordeeld of die 1225 uur is gehaald. Het kan dan voorkomen dat de Belastingdienst de uren die worden besteed aan ondersteunende werkzaamheden, bijvoorbeeld aan de boekhouding, schrapt. Dit is het moment om nader advies in te winnen bij een fiscalist.

Welke regels gelden er voor man/vrouw-maatschappen of firma’s?

Er geldt een verscherpt urencriterium wanneer ondernemers werkzaam zijn in een zogenaamd ongebruikelijk samenwerkingsverband. Dat betekent dat personen die elkaars partner zijn of anderszins in (familie-)relatie tot elkaar staan, een samenwerking zijn aangegaan, die anders nooit tot stand was gekomen. Het verscherpt urencriterium houdt in dat de uren van de ondersteunende partner niet meetellen voor het urencriterium als de ondersteunende werkzaamheden 70% of meer bedragen. De vraag is veelal: wanneer is werk ondersteunend van aard? En wanneer is een samenwerking ongebruikelijk? In de jurisprudentie zijn aanwijzingen hiervoor te vinden. Toch staat elk dossier weer op zich. Zo zijn er uitspraken over installatiebedrijven, waarbij de ene keer gunstig en de andere keer ongunstig op wordt beslist. Bij een boekenonderzoek is het gewenst tijdig fiscale hulp in te schakelen, voordat de zaak escaleert.

Advies voor ondernemers

Bouw een goed dossier op om vragen van de belastingdienst voor te zijn. Dus zorg ervoor dat je kan onderbouwen waarom er in jouw geval sprake is van winst uit onderneming en geen inkomsten uit overige werkzaamheden. Bijvoorbeeld: er is sprake van debiteurenrisico, het is je enige bron van inkomen, je investeert, e.d.. Daarnaast houd je een urenstaat bij, waarin je vastlegt hoe je voor de onderneming bezig bent geweest. Reistijden voor cursus en acquisitie tellen hierbij ook mee. En ook die gezellige netwerkborrel.

Bezwaar maken loont

Heeft de belastingdienst reeds een aanslag opgelegd, waarbij de zelfstandigenaftrek is gecorrigeerd? Geen paniek, neem contact met mij op. Dan bekijk ik samen met jou of er een oplossing voorhanden is. Veelal is het urencriterium lang niet zo scherp als de Belastingdienst deze stelt.

 

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen

Helder in Belastingen

mr. Barbara Rijskamp


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws 2022
22
jun
6 miljard euro aan belastingschulden wordt naar verwachting nooit betaald. De Nederlandse economie staat onder grote druk. Het kabinet blijft mooi weer spelen en vraagt met Ukraine afleiding van het gevoerde beleid in de Corona periode. Lees het artikel
lees meer over
07
mei
ABN AMRO verdubbelt de maandelijkse kosten per bankrekening per 1 juli 2022 in verband met WWFT onderzoekskosten. Per brief wordt zonder nadere toelichting terloops vermeld dat de maandkosten met € 20,- omhoog gaan.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.